Artykuł sponsorowany

Charakterystyka membran osmotycznych

Charakterystyka membran osmotycznych

Membrana osmotyczna to jedna z najważniejszych części filtrów odwróconej osmozy. To właśnie jakość tego elementu ma największe znaczenie dla całego procesu filtracyjnego. Membrany osmotyczne są wykorzystywane w filtrach stosowanych m.in. w przemyśle kosmetologicznym, farmacji, produkcji spożywczej, myjniach samochodowych oraz w innych miejscach, gdzie potrzebna jest krystalicznie czysta woda.

Membrany osmotyczne zostały opatentowane w 1952 roku przez Amerykanów. Tajemnica ich skuteczności opiera się na silnej kompresji modułu membranowego, umieszczonego w mikroobudowie. Filtracja z wykorzystaniem membran pozwala na oddzielanie różnych związków chemicznych od chemicznie czystej wody.

Jak działa membrana osmotyczna?

W procesie oczyszczania, woda wywiera nacisk na półprzepuszczalną membranę, co prowadzi do przechodzenia cząstek wody przez jej powierzchnie (osmoza). Średnica membrany jest mniejsza niż 0,0001 mikrona, dlatego tylko cząsteczki wody i pewna ilość minerałów (m.in. sodu, potasu, wapnia i magnezu) są w stanie przedostać się przedostać przez tę barierę.
Jak dodaje ekspert z firmy GLOBAL CONCEPTS 2000W dobrych systemach osmotycznych stosowany jest dodatkowo proces umożliwiający samooczyszczenie membrany. Działa to w ten sposób, że woda nie napływa tu na membranę, tylko płynie po niej, dzięki czemu zatrzymane w membranie zanieczyszczenia są zabierane razem z zanieczyszczoną wody.

Jakie składniki są usuwane przez membranę osmotyczną?

Materiał, z którego wykonane są membrany osmotyczne jest najnowocześniejszym osiągnięciem w dziedzinie filtracji osmotycznej. Pozwala ona za usunięcie następujących składników nieorganicznych i organicznych: Składniki nieorganiczne:
  • sód – 90-95%, wapń – 93-98%, magnez – 93-98%, aluminium – 93-98%, miedź – 93-98%, nikiel – 93-98%, cynk – 93-98%, bar – 93-98%, węglany – 93-98%, chlor – 90-95%, azotany – 45-55%, wodorowęglany – 90-95% fosforany – 93-98%, fluorki – 93-98%, cyjanki – 90-95%, siarczki – 90-95%, bor – 40-45% i arszenik 93-98%.
Składniki organiczne:
  • kwasy humusowe – 98%, glukoza – 98%-99, aceton – 70%, izopropanol – 90%. etylobenzen – 71%, etylofenol – 84%, terachloripropylem – 68-80%, mocznik – 70%, 1,2,4 trichlorobenzen – 96%, 1,1,1 trichloroetan – 98%

Filtrowanie dwustopniowe

Odwrócona osmoza doskonale nadaje się do domowych zastosowań filtracji wody i jest rekomendowana do uzdatniania wody kranowej. Jednakże, w przypadku, gdy filtracji poddawana jest woda mogąca zawierać zanieczyszczenia biologiczne (woda ze studni lub jeziora), wówczas doradza się zastosowanie filtracji dwustopniowej, czyli filtra łączącego np. membranę osmotyczną i lampę ultrafioletową lub filtr ultrafioletowy. Dzięki temu będziemy mieć pewność, że wszystkie szkodliwe drobnoustroje zostaną usunięte z wody.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.