Jak wybrać dobrą zaprawę murarską?
Zastosowanie odpowiedniej zaprawy murarskiej jest niezbędne do trwałego połączenia poszczególnych elementów murowanych na budowie. Bez niej wszelkie konstrukcje nie będą odporne na działanie czynników zewnętrznych, co wpłynie na ich niską żywotność. Zaprawę murarską można przygotować samodzielnie w betoniarce bądź zakupić gotowe mieszanki rozrabiane z wodą. Należy jednak wiedzieć, jak dokonać właściwego wyboru. Tym tematem zajmiemy się w poniższym artykule.
Zaprawa murarska – co to takiego?
Zacznijmy od tego, czym jest zaprawa murarska. Jest to mieszanina, która pozwala połączyć elementy murowe. Składa się głównie z wody oraz wybranego spoiwa, które sprawia, że całość jest spójna i wytrzymała. Właściwie przygotowana jest częścią litej konstrukcji, dlatego też winna być odporna na wpływ zarówno warunków atmosferycznych i wilgoci, jak i różnorodnych obciążeń. Zaprawa murarska wpływa także na parametry cieplne wykonanej budowli, dlatego właściwy jej dobór ma ogromne znaczenie.Zaprawa murarska cementowa i cementowo-wapienna
Najczęściej wykorzystywana jest zaprawa murarska cementowa oraz cementowo-wapienna. Pierwsza z nich charakteryzuje się największą wytrzymałością ze względu na fakt, że do jej przygotowania wykorzystywana jest woda, piasek oraz cement, ale jej cena jest wyższa od zaprawy cementowo-wapiennej. Stosuje się ją m.in. podczas murowania fundamentów i ścian nośnych, a także do wyłożenia podłoża pod posadzkę betonową. Zaprawy cementowo-wapienne, mając w składzie wapno, automatycznie cechują się słabszymi parametrami użytkowymi, wobec czego nie należy ich używać do konstrukcji nośnych oraz fundamentów. Można je jednak wykorzystać do ścian budynków w gruntach nasyconych wodą.Zaprawa ciepłochłonna i klejowa
Innym rodzajem zapraw są zaprawy ciepłochłonne, w których spoiwem może być cement lub jego połączenie z wapnem. Produkt ten jest wzbogacany różnymi dodatkami (najczęściej keramzytem i perlitem), które wpływają na zwiększenie izolacyjności cieplnej mieszanki. Do murowania na cienkie spoiny przydaje się zaprawa klejowa, która występuje w formie suchej i półpłynnej. Wykorzystuje się ją do przygotowywania warstwy szpachlowej oraz do mocowania płyt ociepleniowych. Zaprawę murarską można wykonać samodzielnie lub zakupić w sklepie gotową suchą mieszankę, która jest wygodniejsza, ponieważ eliminuje konieczność zbierania i przechowywania poszczególnych składników. Zarówno jeden, jak i drugi sposób jest o tyle droższy, im większą chcemy uzyskać wytrzymałość zaprawy.Co wpływa na jakość zaprawy murarskiej?
O parametrach użytkowych oraz jakości zaprawy murarskiej decydują przede wszystkim proporcje wymieszanych w niej składników. W przypadku zapraw tradycyjnych (cementowych i cementowo-wapiennych) na opakowaniach podawane są proporcje wskazujące na to, ile wiader piasku użyto na jedno wiadro spoiwa – 1:6 oznacza jedno wiadro cementu i sześć wiader piasku, a 1:2:8 to jedno wiadro cementu, dwa wiadra wapna i osiem wiader piasku. Do tych składników dodaje się taką ilość wody, aby z całości utworzyła się gęsta konsystencja, która będzie umożliwiała murowanie. Istotnym czynnikiem wpływającym na jakość zaprawy murarskiej, jest jej marka, która określa wytrzymałość produktu i oznaczana jest literą M oraz przypisaną do niej cyfrą lub liczbą. Zaprawa jest wytrzymalsza, im ma większą wartość przy literce. Każda marka określa zadania, jakie można wykonać za pomocą odpowiedniej zaprawy. I tak na przykład M2 zaprawy cementowej pozwala na wykonanie warstwy wierzchniej tynków zewnętrznych i wewnętrznych oraz warstwy wyrównawczej, a M15 – podłoża pod posadzki, murowania sklepień oraz filarów.Podsumowując, zakupiona zaprawa murarska powinna być właściwie dobrana pod względem wykonywanych prac. Warto zwrócić uwagę na jej wytrzymałość i przyczepność do podłoża oznaczoną symbolem N/mm2 – zauważa ekspert z firmy Sandberg – producenta chemii budowlanej.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana