Rodzaje i zastosowanie tarcicy
Podstawowym produktem pracy każdego tartaku jest bez wątpienia tarcica. Przez pojęcie tarcicy rozumiemy deski. Powstają one w wyniku przecięcia kłody drewna na pilarce uzyskując fragmenty o określonych parametrach. Tarcica może być wykonana z każdego gatunku drewna. Jest ona powszechnie stosowane w stolarstwie, budownictwie oraz szkutnictwie. Z pewnością warto nieco bliżej przyjrzeć się zagadnieniu tarcicy.
Jak powstaje tarcica?
Tarcica jest produkowana w sześciu podstawowych grubościach, a mianowicie 19, 22, 25, 28, 32 oraz 50 milimetrów. Deski o grubości 19-25 mm są najczęściej wykorzystywane do budowy dachów, opakowań, palet oraz szalunków. Tarcica o grubości 32-50 mm wykorzystywana jest przeważnie do budowy tarasów, pomostów, rusztowań i innych tego typu konstrukcji.
Dokonując podziału tarcicy możemy wziąć pod uwagę sposób jej przepuszczenia przez specjalną maszynę w tartaku. W ten sposób możemy wyróżnić tarcicę obrzynaną oraz nieobrzynaną. Tarcica obrzynana ma wszystkie krawędzie płaskie. Tarcica nieobrzynana ma płaskie górne i dolne krawędzie. Boczne są zaokrąglone.
Jaki jest podział tarcicy?
W naszym kraju stosowany jest podział wyrobów tartacznych w odniesieniu do grubości danego elementu oraz średnicy przekroju poprzecznego.
W ramach podziału w zależności od grubości elementu możemy wyróżnić:
- Deski – elementy o grubości w przedziale 19-45 mm oraz szerokości w granicach 17-250 mm
- Bale – elementy o grubości w przedziale 50-100 mm oraz szerokości w granicach 100-250 mm
W ramach podziału w zależności od średnicy przekroju poprzecznego możemy wyróżnić:
- Listwy – elementy o przekroju poprzecznym w przedziale 12/24 – 29/70 mm
- Łaty - elementy o przekroju poprzecznym w przedziale 38/63 – 75/140 mm
- Krawędziaki – elementy o przekroju poprzecznym w przedziale 100/100 – 175/175 mm
- Belki – elementy o przekroju poprzecznym w przedziale 200/200 – 275/275 mm
Jakość produktu końcowego jest zależna od sposobu suszenia i przechowywania surowca. W tym kontekście również możemy dokonać pewnego podziału tarcicy na suchą i mokrą. Tarcica sucha to deski, które zostały poddane procesowi suszenia, a ich wilgotność osiągnęła 8-12%. Tarcica mokra nie została poddana procesowi suszenia. Produkty tartaczne można suszyć na dwa sposoby. Pierwszym z nich jest suszenie w suszarkach konwekcyjnych. Drugim sposobem jest suszenie w suszarkach tunelowych. W chwili obecnej większość tartaków posiada suszarki programowane komputerowo. Dzięki temu drewno może schnąć równomiernie, co zapobiega pękaniu i odkształcaniu surowca.
Gdzie stosowana jest tarcica?
Tarcica posiadająca najlepsze parametry jakościowe jest stosowana m. in. w stolarstwie, podczas produkcji okien i drzwi. Tarcica nieco niższej jakości może być wykorzystywana na przykład w przemyśle papierniczym.
Tarcicę możemy uzyskać w zasadzie z każdego gatunku drewna. Unika się jednak gatunków kruchych i podatnych na działanie pasożytów jak topola.
Najszersze zastosowanie ma tarcica wykonywana z drewna europejskiego. Ze względu na dobre parametry jest stosowana w budownictwie oraz stolarstwie. Tarcica sosnowa świetnie sprawdza się do produkcji drewna konstrukcyjnego litego. Tarcica świerkowa jest stosowana do produkcji drewna konstrukcyjnego klejonego.
Szukając wysokiej klasy tarcicy warto skorzystać z oferty firmy KPPD Szczecinek S.A. Firma działa na rynku od 1952 roku i jest jednym z największych producentów tarcicy w kraju. Znakami rozpoznawczymi firmy są wysoka jakość asortymentu, fachowa obsługa oraz konkurencyjne ceny.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana