W jakich odmianach występuje tarcica stolarska?
Tarcica jest produktem wytwarzanym w wyniku obróbki drewna. Powstaje w procesie tarcia okrągłych pni. Ze względu na stopień obróbki surowca, dzieli się ją na kilka rodzajów. Oprócz tego można wyróżnić tarcicę mokrą i suchą, które różnią się poziomem wilgotności uzyskanym w procesie suszenia. Czym charakteryzują się poszczególne rodzaje tarcicy? Gdzie się ją wykorzystuje?
Rodzaje tarcicy stolarskiej
Tarcica powstaje w wyniku obróbki drewna. Są to zazwyczaj deski o różnych wymiarach, które znajdują zastosowanie w produkcji przedmiotów codziennego użytku. W celu uzyskania tarcicy drewno okrągłe poddaje się tarciu na urządzeniu zwanym trakiem. Drewno tnie się na mniejsze kawałki, w wyniku czego uzyskuje się:
- tarcicę nieobrzynaną,
- tarcicę obrzynaną.
Pierwszy rodzaj surowca uzyskuje się poprzez przetarcie na pile tartacznej dwóch równoległych płaszczyzn kłody. Boczne krawędzie pozostawia się bez obróbki. W przypadku drugiego rodzaju wszystkie boki są wyrównane.
Tarcicę stolarską można nabyć w składach drzewnych. Produkuje się z niej głównie meble, przedmioty codziennego użytku oraz artykuły budowlane. Deski charakteryzują się różną grubością, która decyduje o zastosowaniu materiału. Najgrubsze są używane do budowy rusztowań i tarasów, natomiast cieńsze idealnie nadają się do produkcji mebli i opakowań.
Tarcicę można podzielić także pod względem gatunku drewna, które zostało wykorzystane do jej produkcji. Do najważniejszych należą dąb, brzoza, świerk, buk i sosna. Obowiązujące w Polsce podziały tarcicy klasyfikują surowiec na podstawie stopnia obróbki, grubości i przekroju poprzecznego.
Zastosowanie poszczególnych odmian tarcicy
Zanim tarcica trafi do użytku, musi być dokładnie wysuszona. Dzięki temu procesowi surowiec staje się twardszy i odporny na działanie czynników pochodzenia biotycznego i abiotycznego. Na ostateczny stan tarcicy wpływ ma nie tylko przebieg procesu suszenia, ale także sposób przechowywania. Surowiec musi mieć zapewniony przepływ powietrza, aby nie uległ deformacjom i nie stracił pierwotnych właściwości. Tarcica ma bardzo szerokie zastosowanie. W zależności od rodzaju stosuje się ją między innymi w:
- budownictwie,
- stolarce,
- przemyśle podłogowym,
- papierniczym.
Tarcica stolarska jest materiałem niezwykle odpornym na działanie wysokiej temperatury. Jej wzrost wpływa na proces suszenia, podczas którego surowiec staje się twardszy i bardziej wytrzymały. Takie właściwości decydują o wykorzystaniu surowca do produkcji mebli. Zarówno tarcica wysokiej, jak i niższej jakości jest wykorzystywana do maksimum. Z lepszej odmiany wykonuje się belki konstrukcyjne czy meble, mniej wytrzymała zaś, służy do produkcji artykułów papierniczych.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana