kocioł z podajnikiem

Zalety kotłów z podajnikiem

Zakup kotła to inwestycja na wiele lat. Odpowiedni dobór urządzenia będzie też miał wpływ na komfort cieplny mieszkańców domu, a także na wydatki ponoszone z tytułu ogrzewania. Należy więc tę kwestię dobrze przemyśleć, nie zapominając również o tym, że każdy kocioł wymaga obsługi – w większym lub mniejszym stopniu. Wybierając rodzaj kotła, warto więc zadać sobie pytanie, ile czasu chcemy i możemy na tę obsługę poświęcić.

Jeśli chodzi o kotły na paliwo stałe, to na rynku dostępne są zasadniczo dwa rozwiązania: kotły zasypowe i kotły wyposażone w podajnik. Pierwsze są nieco tańsze, ale wymagają uzupełniania paliwa (a niekiedy też rozpalania) przynajmniej raz na dobę. Różnicę w cenie między kotłem zasypowym i podajnikowym pokrywamy niejako więc pracą własnych rąk.

W przypadku kotłów z podajnikiem sprawy mają się zgoła inaczej – mówi ekspert z internetowego sklepu z kotłami 499.com.pl. Wystarczy bowiem dołożyć opał do podajnika zaledwie raz na kilka dni. Do tego dochodzi jeszcze konieczność czyszczenia z podobną częstotliwością kotła z popiołu (obowiązująca również przy kotłach zasypowych) i to właściwie tyle, jeśli chodzi o obsługę źródła ciepła.

Warto w tym miejscu na marginesie wspomnieć, że jeśli zaopatrzymy się w jedno z nowocześniejszych urządzeń i wyposażymy je z jednej strony w odpowiednio duży zasobnik, a z drugiej w odpowiednio duży popielnik – kotłownię odwiedzać będzie można jeszcze rzadziej, bo nawet tylko co kilkanaście dni.

Pełna automatyzacja

Nowoczesna technologia to także jeszcze większy komfort użytkowania. O ile bowiem w kotłach podajnikowych starszej generacji ustawienie właściwych parametrów (jak czas podania paliwa, moc nadmuchu, przestoje etc.) było procesem dość skomplikowanym, o tyle obecnie często wystarczy ustawić jedynie pożądaną temperaturę, a system automatycznych sterowników i kontrolerów zajmie się resztą.

W niektórych urządzeniach zainstalowane są dodatkowo czujniki, dzięki którym przy zbyt wysokiej temperaturze samoczynnie odcięty może zostać dopływ nowego paliwa lub niezbędnego do jego spalania powietrza, co zmniejsza ryzyko wystąpienia ewentualnego pożaru. Piece podajnikowe są zresztą nie tylko bezpieczne i wygodne w użytkowaniu, ale też zasadniczo czystsze i bardziej ekologiczne niż wiele ich zasypowych odpowiedników.

Funkcjonalne i oszczędne

Na koniec warto wspomnieć o tym, że kotły z podajnikiem znacznie lepiej od tych zasypowych (zarówno górnego, jak i dolnego spalania) radzą sobie z pracą na stosunkowo małych obrotach i są wówczas o wiele bardziej wydajne. Brak dużej objętości węgla, który nieustannie się pali, umożliwia dodatkowo regulację mocy w znacznie większym zakresie. W połączeniu zaś z coraz szerszą gamą paliw obsługiwanych przez kotły podajnikowe (miał, ekogroszek, pelety, zrębki drzewne i wiele innych) wszystko to decyduje o sporej ich atrakcyjności również z czysto ekonomicznego punktu widzenia.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *