Jakie są główne zalety dachówek ceramicznych?
Dachówki ceramiczne były wykorzystywane już w czasach starożytnych i do dzisiaj są najpopularniejszym pokryciem dachowym. Fakt, że używa się ich od tysięcy lat, świadczy o ich jakości. Materiał ten jest uniwersalny i ma szereg właściwości, które sprawiają, że jest niesamowicie trwały i doskonale zdobi budynek. Poznaj najważniejsze cechy i zalety dachówek ceramicznych.
Czym charakteryzują się dachówki ceramiczne?
Obecnie mamy spory wybór pokryć dachowych, a jednak tradycyjna dachówka ceramiczna nadal należy do tych najczęściej wybieranych. Powstaje z surowej gliny, a przed wypaleniem dla dodatkowych właściwości może być pokryta naturalnymi barwnikami lub szkliwem. Jeśli chodzi o kształty, wyróżniamy dachówki ceramiczne:
- holenderki/esówki,
- karpiówki,
- zakładkowe,
- mnich-mniszka.
Materiał ten charakteryzuje się niewielką nasiąkliwością, ponieważ jest to ok. 2%. Dachówki ceramiczne mają stosunkowo małe wymiary i chociaż mogą wydawać się kruche, należą do ciężkich pokryć dachowych, które wymagają solidnej konstrukcji więźby.
Dlaczego warto zdecydować się na pokrycie z dachówki ceramicznej?
Dachówka ceramiczne jest dosyć drogim materiałem, jednak jest zdecydowanie warta swojej ceny. Dach wykonany z tego surowca jest odporny zarówno na uszkodzenia mechaniczne, jak i czynniki atmosferyczne. Dachówki bez obaw przetrwają silne wiatry, opady deszczu, czy gradu. Dzięki temu, że należą do pokryć ciężkich, wytłumią nawet silne opady deszczu i izolują też od innych hałasów. Do zalet dachówek ceramicznych należy oczywiście także trwałość, ponieważ szacuje się, że mogą służyć nawet kilkaset lat. Nie łuszczą się ani nie płowieją z upływem czasu, więc to zdecydowanie inwestycja na pokolenia. Nie można nie wspomnieć także o ich walorach estetycznych. Dach wykonany z tego surowca wygląda prestiżowo, a szeroki wybór kolorystyki i kształtów sprawia, że z powodzeniem nadają się na wykończenie zarówno nowoczesnego budynku, jak i tego wykonanego w starszej zabudowie.
Czym są ceramiczne dachówki glazurowane i angobowane?
Oprócz klasycznych dachówek ceramicznych z samej gliny, do wyboru mamy jeszcze dachówki glazurowane i angobowane. Te pierwsze po wstępnym wypieczeniu, pokrywa się bezbarwnym lub kolorowym szkliwem, a następnie poddaje wysokiej temperaturze po raz drugi.
„Dzięki temu, możemy uzyskać ciekawe odcienie, a co ważniejsze dachówki zyskują dodatkowych właściwości. Glazurowanie sprawia, że są one gładkie, lśniące, cechują się jeszcze mniejszą nasiąkliwością i są odporne na zabrudzenia”. – mówi ekspert z firmy Dach Holding TopDACH.
Z kolei angobowanie polega na pokrywaniu dachówek barwnikiem jeszcze przed wypalaniem. Barwniki te są w pełni naturalne i sprawiają, że powierzchnia dachówek staje się mniej porowata, a co za tym idzie, nie wnikają w nią plamy, woda i nie porasta mchem.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana