Charakterystyka membran osmotycznych

Membrana osmotyczna to jedna z najważniejszych części filtrów odwróconej osmozy. To właśnie jakość tego elementu ma największe znaczenie dla całego procesu filtracyjnego. Membrany osmotyczne są wykorzystywane w filtrach stosowanych m.in. w przemyśle kosmetologicznym, farmacji, produkcji spożywczej, myjniach samochodowych oraz w innych miejscach, gdzie potrzebna jest krystalicznie czysta woda.

Membrany osmotyczne zostały opatentowane w 1952 roku przez Amerykanów. Tajemnica ich skuteczności opiera się na silnej kompresji modułu membranowego, umieszczonego w mikroobudowie. Filtracja z wykorzystaniem membran pozwala na oddzielanie różnych związków chemicznych od chemicznie czystej wody.

Jak działa membrana osmotyczna?

W procesie oczyszczania, woda wywiera nacisk na półprzepuszczalną membranę, co prowadzi do przechodzenia cząstek wody przez jej powierzchnie (osmoza). Średnica membrany jest mniejsza niż 0,0001 mikrona, dlatego tylko cząsteczki wody i pewna ilość minerałów (m.in. sodu, potasu, wapnia i magnezu) są w stanie przedostać się przedostać przez tę barierę.

Jak dodaje ekspert z firmy GLOBAL CONCEPTS 2000W dobrych systemach osmotycznych stosowany jest dodatkowo proces umożliwiający samooczyszczenie membrany. Działa to w ten sposób, że woda nie napływa tu na membranę, tylko płynie po niej, dzięki czemu zatrzymane w membranie zanieczyszczenia są zabierane razem z zanieczyszczoną wody.

Jakie składniki są usuwane przez membranę osmotyczną?

Materiał, z którego wykonane są membrany osmotyczne jest najnowocześniejszym osiągnięciem w dziedzinie filtracji osmotycznej. Pozwala ona za usunięcie następujących składników nieorganicznych i organicznych:

Składniki nieorganiczne:

  • sód – 90-95%, wapń – 93-98%, magnez – 93-98%, aluminium – 93-98%, miedź – 93-98%, nikiel – 93-98%, cynk – 93-98%, bar – 93-98%, węglany – 93-98%, chlor – 90-95%, azotany – 45-55%, wodorowęglany – 90-95% fosforany – 93-98%, fluorki – 93-98%, cyjanki – 90-95%, siarczki – 90-95%, bor – 40-45% i arszenik 93-98%.

Składniki organiczne:

  • kwasy humusowe – 98%, glukoza – 98%-99, aceton – 70%, izopropanol – 90%. etylobenzen – 71%, etylofenol – 84%, terachloripropylem – 68-80%, mocznik – 70%, 1,2,4 trichlorobenzen – 96%, 1,1,1 trichloroetan – 98%

Filtrowanie dwustopniowe

Odwrócona osmoza doskonale nadaje się do domowych zastosowań filtracji wody i jest rekomendowana do uzdatniania wody kranowej. Jednakże, w przypadku, gdy filtracji poddawana jest woda mogąca zawierać zanieczyszczenia biologiczne (woda ze studni lub jeziora), wówczas doradza się zastosowanie filtracji dwustopniowej, czyli filtra łączącego np. membranę osmotyczną i lampę ultrafioletową lub filtr ultrafioletowy. Dzięki temu będziemy mieć pewność, że wszystkie szkodliwe drobnoustroje zostaną usunięte z wody.

Regulamin korzystania z serwisu